”FRA saknar motstycke i blogghistorien”

– FRA-lagen har fått en massiv uppmärksamhet som saknar motstycke i svensk blogghistoria, konstaterade Martin Källström, vd på Twingly i samband med seminariet Bloggbävning – debatten om FRA-lagen – en jordbävning i bloggosfären, i Gamla stan i Stockholm.

 

Twingly presenterade en sammanställning av vad som hände inför, under och efter omröstningen av proposition 2006/7:63, mer känd som FRA-lagen. Bland annat kan man konstatera att bara mellan den 1 mars och 30 april gjordes hela 7 666 blogginlägg, eller 125 per dag, som berörde FRA.

– Tongivande blogginlägg inför själva omröstningen var exempelvis Blogge bloggelito som den 11 juni myntade begreppet ”Bloggbävning”. Ett annat betydande inlägg skapades av En vanlig Svensson som skapade filmen Döda politiska karriärers sällskap.

 

 

Matti Palm från Green Hill Relations drog följande slutsatser:

  • Bloggarna drev FRA-debatten
  • Bloggares makt har ökat
  • Politiska frågor kan bli långlivade genom bloggar
  • Politiken blir personligare

 

Han menade också att bloggar kan vara bekvämt för journalister att hämta information från och referera till. Journalister påverkas av vad som händer i bloggvärlden. Dagen innan omröstningen publicerade Aftonbladet artiklen ”Så lurar du FRA”.

– Jag vet inte om just denna artikel är har någon koppling till bloggvärlden men tonaliteten vid den här tidpunkten i traditionell media påverkades antagligen av vad som skrev i bloggosfären, sade Matti Palm.

 

– Bland politiker är Fredrik Federley överlägset mest omnämnd och fick som person ett otroligt stort genomslag genom sin blogg.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “”FRA saknar motstycke i blogghistorien””

  1. Beta Alfa » Blog Archive » FRA-lagen blir blogghistorisk Says:

    […] Socialdemokraterna, Green Hill Relations och Twingly har stått för arrangemanget. Sagamo och Bloggtidningen var där. Här några korta punkter från deras […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: