Om slumpen och utlösande faktorer

Polen skakas av ett Fritzl-fall då en 45-årige pappa stängt in sin 14-åriga dotter i ett rum utan dörrhandtag, rapporterar Aftonbladet. Under de sju år som dottern suttit inlåst har hon fått två barn som båda adopterats bort. Det är slående likt fallet med den 73-årige Josef Fritzl som avslöjades tidigare i år. Han höll sin dotter inspärrad i 24 år.

 

Helt plötsligt, inom loppet av några månader, dyker det upp flera hemska fall där barn hålls inlåsta i åratal och utsätts för fysisk och psykisk misshandel av föräldrar. Märkligt, eller finns det något samband?

Kom att tänka på Malcolm Gladwell, the tipping point – den tändande gnistan – som skriver om sammanhangets makt ur en rad olika perspektiv. Han skriver bland annat om David Phillips, sociolog vid University of California, som genomförde en rad självmordsstudier, ”den ena mer fascinerande och till synes otroligare än den andra”.

 

Han kartlade alla självmord som de större tidningarna i landet skrivit om på deras första sidor under en tjugoårsperiod, från 1940-talet till slutet av 1960-talet. Sedan jämförde han resultatet med självmordsstatistiken under samma period. Han ville se om det fanns något samband.

 

Gladwell skriver:

”Det fanns det verkligen. Omedelbart efter det att berättelser om självmord hade publicerats sköt självmorden inom tidningens publiceringsområde i höjden. Vid fall av nationellt intresse ökade de i landsomfattning (Marilyn Monroes död följdes av att de nationella självmorden tillfälligt ökade med 12 procent).”

 

Phillips gjorde sedan samma experiment med trafikolyckor och fann samma mönster. Dagen efter ett starkt uppmärksammat självmord var antalet dödsoffer i trafiken i genomsnitt 5,9 procent högre än det förväntade.

 

Samma fenomen var det för något år sedan då en rad fall med pedofiler avslöjades som arbetade på förskolor eller i dess närhet. Nu är det desto lugnare.

 

Om det finns något liknande samband mellan det bestialiska som inträffat i Österrike och Polen som Phillips fann i sina självmordsstudier, eller i pedofil-avslöjandena, är jag inte rätt person att avgöra.

 

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “Om slumpen och utlösande faktorer”

  1. Hans Says:

    Intressant notering!

    Själv såg jag ett par Hush Puppies i skoaffären när jag köpte nu. Tyckte de såg bra så jag köpte dem. Inte farligt dyra heller.

    Det känns riktigt uppmuntrande att få bära skor som en av västerlandets största tänkare gjort analys på i sin mest banbrytande bok ;-D Blev en ganska ok bloggpostning av det också.

    Lycka till med din blogg också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: