Fler bolag redovisar hållbarhet – men det krävs mer

Igår kom Campbell Soup Company med sin första hållbarhetsredovisning. Den visar vad bolaget har för strategier, policys och program för att leva upp till sina åtaganden inom corporate social responsibility, CSR. Tidigare i år slog Campbell fast fyra strategiskt viktiga områden ur ett CSR-perspektiv; konsumenten, planeten, anställda och samhället.

 

Allt fler bolag väljer att redovisa sitt samhällsansvar, inte minst i Sverige. Av 193 bolag i Sverige redovisar fyra av fem bolag vilket samhällsansvar de tar i sin årsredovisning eller i en separat hållbarhetsredovsning, enligt en granskning som Öhrlings PricewaterhousCoopers. Detta rapporterade SR Ekot om i går.

 

Hållbarhetsredovisning i sig ställer krav på bolaget att tänka till ett extra varv kring CSR-frågor. Det i sin tur kan leda till åtgärder som minskar risken för att bolaget hamnar i blåsväder på grund av oaktsamt agerande. Minskad risk kan i sin tur leda till ökat aktievärde.

 

Men för att få det verkliga lyftet krävs mer än att ta fram hållbarhetsredovisning. För, handen på hjärtat, hur många läser egentligen en hållbarhetsredovisning, mer än investerare och riktiga nördar.

 

Det är först när bolaget kan koppla samman sitt hållbarhetsarbete med den tjänst eller vara som man säljer och presentera det för konsumenten som hållbarhetsarbetet kan få effekt på försäljningen – och öka värdet i bolaget. Dessa tankar lyfte även Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Banco Fonder vid ett seminarium under Almedalen i somras.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Ett svar to “Fler bolag redovisar hållbarhet – men det krävs mer”

  1. Alex L Says:

    Ja vad är hållbarhetsvärden i en varumärkesplattform om de inte kan kopplas till de huvudbudskap konsumenten tar emot från företaget? Det är svårt (och kanske inte ens önskvärt) för de flesta att bredda sin varumärkesimage utanför sin huvudposition, och redan där blir marknadsföring av CSR-värden en tuff utmaning. En person med chefsställning för marknadsavdelningen (om jag inte minns fel) på Danske Bank uttryckte det så här: ”vi gör inte reklam för vårt CSR-arbete, de som är intresserade får söka upp det själva”. Orsaken var, precis som du är inne på, en risk för otydlighet i vad företaget erbjuder. Den rädslan är förstås befogad i teorin, men hur hållbar är samtidigt hennes taktik? Vad är meningen med att jobba med CSR om bara ”nördarna” känner till det?

    PS (släng gärna iväg ett mail till, jag var slarvig och tappade bort ditt förra i den berömda spam-högen och saknar alltså din e-mail!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: