Svensken världbäst på att återvinna elprylar

Sverige har ett av världens mest välfungerande system för insamling och återvinning av el-avfall. År 2007 återvanns 159 000 ton, eller drygt 17 kg per invånare el-avfall. Svensken är därmed världsbäst på insamling av el-avfall. Det visar en färsk undersökning som Avfall Sverige och El-Kretsen låtit göra om vad svenska folket gör av sina kasserade elprodukter.

 

Det goda resultatet bygger på ett framgångsrikt samarbete mellan kommuner och producenter.

 

Trots att svenskarna är bra på att lämna in alla typer av el-avfall, finns det farhågor att inte allt el-avfall samlas in. En del småelektronik ligger kvar i byrålådan. Många hushåll sparar små el-produkter. 65 procent sparar kasserade batterier, 43 procent glödlampor, 41 procent mobiltelefoner och 37 procent sparar klockor som inte längre används eller är trasiga, visar undersökningen.

 

Svenska folket köper drygt 3 miljoner nya mobiltelefoner per år, uppger Avfall Sverige. Knappt en miljon mobiltelefoner återvinns per år i Sverige. Plockanalyser visar att nästan inga mobiler slängs i soppåsen, i stället finns de kvar hemma. Uppskattningsvis finns ca 15 miljoner mobiler som inte används kvar i svenska hem. 83 procent har en eller flera mobiler hemma, som de inte använder. I genomsnitt har man 2,35 mobiler per person hemma.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: