”IOK sviker Kinas förtryckta”

Den internationella respektive den svenska olympiska kommittén, IOK och SOK, sviker Kinas förtryckta. Det skriver Sverker Lindström, författare till boken Det stora sveket SvD:s Brännpunkt i dag.

 

Lindström är starkt kritisk till IOK:s första vice ordförande Gunilla Lindberg som vid flera tillfällen förklarat att det inte är kommitténs uppgift att försöka få de kinesiska ledarna att ändra politik mot landets invånare.

 

Lindström pekar på att flera färska rapporter från Amnesty och Human Rights Watch som visar att diktaturregimen inte alls har ändrat politik, trots löften om det.

 

Sveriges olympiska kommitté där Gunilla Lindberg är anställd som generalsekretare, har följt IOK:s undfallenhet, konstaterar Sverker Lindström.

 

I likhet med det liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso, riktar Lindström också kritik mot de svenska OS-deltagarna, som även de tiger.

 

Lindström lyfter fram Norge där den olympiska kommittén och flera kända elitidrottare drivit en kampanj tillsammans med Amnesty.

 

Men att rikta kritiken mot enskilda elitidrottare så länge den olympiska kommittén tiger är, enligt mig, felaktigt. IOK, likväl som SOK, skulle tidigt ställt krav både på Kina och på de företag som sponsrar evenemanget.

 

Utan sponsorer kan ett OS aldrig genomföras. Vid stora internationella evenemang är det ”money talks” som gäller. Ett tydligt exempel är hockey-VM som gjordes om efter att Tyskland åkt ur elitgruppen, eftersom huvudsponsorn är tysk. 

 

Frågan är, med den kontext som nu gäller, om ett företags varumärke stärks i samband med de olympiska spelen. Som jag skrev igår, riskfaktorn lär vara hög när det kommer till frågan om ansvar och profit.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: