Nya medier skapar nya villkor för politiken

”Skriver du en insändare eller går med i en förening får du en klapp på huvudet av det politiska etablissemanget. Bloggar du om politik riskerar du däremot att få en utskällning och bli kallad för mindre vetande av samma överhet”. Det skriver Svend Dahl på Expressens ledarsida idag.


Dahl menar att det politiska engagemanget bland svenska folket inte har minskat, utan snarare har bytt form, något som kan vara svårt att hantera för ledande beslutsfattare. Han skriver:

 

”Fredrik Reinfeldt uppmanade som bekant FRA-kritikerna att hålla tyst eftersom deras åsikter inte var värda något. Och bland statsvetare är det en utbredd uppfattning att bloggar är en oseriös form av politiskt engagemang som man inte behöver bry sig om.

 

Däremot räknar man gärna medlemmar i hembygdsföreningar. I samma anda förklarade Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Bjurwald 29 juli att: ’Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivade specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad. Först var det FRA-frågan som skulle avhandlas av tyckare som knappt kunde stava till underrättelsebehov’. Jag har svårt att tro att man skulle kunna uttrycka sig så om någon annan form av folkligt politiskt deltagande.

Byt ut ’bloggsörja’ mot ’folkrörelsesörja’ och man ser tydligt det förakt delar av det politiska etablissemanget känner inför vanligt folks politiska deltagande.”

 

Frågan är om det är förakt politiker – i detta fall statsministern – känner eller om det är ett uttryck för vilsenhet för hur man ska hantera nya medier och den folkliga makt de kan föra med sig.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “Nya medier skapar nya villkor för politiken”

  1. alexanderlindqvist Says:

    Jag känner mig rädd att sanningen ibland sitter på båda stolarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: