Tre snabba till Maria Grafström

I veckan höll Maria Grafström, projektledare på Cision och författare till boken CSR: Företagsansvar i förändring, ett frukostseminarium i Almedalen. Precis som i boken gjorde Maria Grafström skillnad på välgörenhet och mer långsiktig CSR-arbete som utgår från företagets kärnverksamhet.

– Det finns ingen motsättning mellan välgörenhet och arbete som utgår från kärnverksamheten.

 

Hon poängterade vikten av handla först och kommunicera sedan och att vid välgörenhet bör insatserna ha en tydlig koppling till företagets verksamhet.

 

Efter seminariet fick jag några minuter med Maria Grafström innan vi skildes åt och jag passade på att ställa några frågor.

 

CSR, Corporate social responsibility, bygger på ansvarstagande inom tre områden; hälsa, miljö och socialt. Med det som utgångspunkt kan ett företag som inte har kollektivavtal säga att de arbetar med CSR?

– Oj, intressant fråga. Jag har inte funderat så mycket på det. Men spontant blir svaret nej. Rimligen måste företaget ha kollektivavtal.

 

Anser du att fackföreningen sett vilka möjligheter som det rådande intresset för CSR för med sig?

– Nej, facken borde kunna göra mer och det är fler aktörer som borde kunnat använda situationen bättre.

 

Förståsigpåarna säger att en lågkonjunktur är i anstående. Då blir plånboksfrågor av naturlig orsak viktigare. Med tanke på det tror du då att intresset för CSR överlever nästa lågkonjunktur?

– Också en intressant fråga. Svårt att säga. Det är väl rimligt att tro att det sker en avmattning men samtidigt kommer klimatfrågan förbli aktuell oavsett var vi befinner oss i konjunkturcykeln.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: