En närvaro i Almedalen som väcker frågor

Tog båten till Visby idag. Tog inte lång stund innan jag omringades av ett gäng pirater – dock inte sjörövarpirater – men väl piratpartister. Piraterna har, förstod jag, åter fått vind i seglen tack vare FRA-debatten.

 

Väl framme höll Nationaldemokraterna tal vid Hamnplan på eftermiddagen. Och jag frågade mig varför. Almedalsveckan är till för det politiska toppskiktet, organisationer, företag och pr-folk. Och media.

 

Inåt är kontaktskapandet kittet mellan dessa enheter. Utåt – mot omvärlden – är medias uppgift att förmedla det bästa och mest intressanta. Och vad som är bäst och mest intressant avgörs många gånger i den inåtvändande delen – som givetvis börjar långt före Almedalsveckan.

 

Syftet med de politiska anföranden som hålls i Almedalen är därmed knappast att övertyga åhörarna om partiets lämplighet. De som vistas i Visby under Almedalsveckan tillhör rimligen den tiondel av befolkningen som faller inom kategorin mest politisk övertygade. Att locka nya anhängare faller därmed platt.

 

Ballonger, pennor och annat som delas ut av de politiska partierna fyller en viktig funktion. Och det är inte mottagaren i sig utan den inramning mottagaren hjälper till att skapa genom att bära dessa ballonger och andra medialt gångbara varumärkesbärande föremål som sedan förmedlas av främst tv, tidningar och radio. Även bloggare givetvis. Men andelen svenskar som läser politiska bloggar är försvinnande liten och målgruppen vistas till stora delar på Almedalen.

 

Nationaldemokraterna kan knappast räkna med att locka nya anhängare, målgruppen är fel och inte ens den mest övermodige Nationaldemokraten kan räkna med någon medial uppmärksamhet. Och det där kontaktskapande kittet gäller knappast för Nationaldemokraterna. Så min fråga kvarstår. Varför?

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: