HM kritiseras för avsaknad av globalt ramavtal

Till skillnad mot konkurrenten Zara saknar H&M ett globalt ramavtal. Något som irriterar textilarbetarnas international.

– De tycker att det räcker med företagets egen uppförandekod. Men vi tycker inte det. Deras uppförandekod garanterar exempelvis inte rätten att förhandla kollektivt, säger Neil Kearny, generalsekreterare i textilarbetarnas international i senaste numret av Dagens Arbete i en artikel skriven av Harald Gatu.

 

Neil Kearny slår fast att konsumenternas makt har ökat, vilket kan gynna facket.

– Idag har konsumenterna makten. De stora klädföretagen är rädda för att svärta ner sitt varumärke. Ett inslag på 30 sekunder kan rasera anseendet och försäljningen.

 

Högst på agendan nu är globala ramavtal som ger arbetarna grundläggande rättigheter. Hittills är det bara en global klädtillverkare som skrivit på ett ramavtal: spanska Inditex som driver Zara-butikerna.

 

Avtalet undertecknades så sent som november förra året. I februari upptäcktes att en av Inditex leverantörer i Kambodja avskedat massor av fackliga aktivister. Tack vare avtalet återanställdes samtliga avskedade, berättar Neil Kearny.

 

Årets olympiska spel går i Peking, huvudstad i det land där textil- och konfektionsindustrin exploderat det senaste årtiondet. De flesta av de kläder och skor vi bär är tillverkade i Kina, för usla löner och ofta under vedervärdiga villkor. Men Neil Kearny anser inte att OS ska bojkottas.

– Men de som deltar i idrottsevenemangen och de som tittar bör veta vilka villkor som gäller i den industri som gör spelen möjliga.

 

Tillsammans med Rena Kläder-kampanjen och världsfacket ITUC har textilinternationalen lanserat kampanjen Play Fair 2008 inför OS.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: